Tytus Brzozowski. 12 miast

Wystawa „Tytus Brzozowski. 12 miast”, od 2 do 15 lipca w Galerii POSK.

Tytus Brzozowski. 12 miast 2

Wystawa „Tytus Brzozowski. 12 miast”, od 2 do 15 lipca w Galerii POSK.

80 Lat Biblioteki Polskiej POSK

Wystawa i Piknik Rodzinny. 11 czerwca 2022 13:00 i 14:00

COHEN

COHEN - Muzyczny spektakl o kanadyjskim poecie, pisarzu i piosenkarzu. 11 czerwca 2022

Dziadek do orzechow

Spektakl i warsztaty lalkowe 5 czerwca 2022

POSK - dzieciom

Dzień dziecka 5 czewca 2022 Warsztaty kreatywne dla dzieci 5-12 lat

Przegląd Filmów Jerzego Hoffmana

bilety £5 - £7 dostępne na Eventbrite oraz w recepcji POSKu

Bal Majowy - Polski Ascot

21 Maja, 7pm, bilety £48 , obowiązkowe kapelusze

POSK Polska Opera w Londynie

Muzyka i taniec Moniuszko, Szymanowski, Karlowicz, Paderewski i Chopin Sobota 14 Maja

Bezpieczny powrót publiczności

Podjęliśmy szereg działań, aby zapewnić Państwu bezpieczeństwo przy wizycie w POSK.

Rada_1111.JPG

Walne Zebranie POSK tylko w Internecie

Zaplanowane na 26 września Walne Zebranie Członków POSK zostanie w tym roku wyjątkowo przeniesione do sieci, a głosowania odbędą się w formie korespondencyjnej. To wyjątkowe środki wynikające z trwającej pandemii koronawirusa.

LINK DLA CZŁONKÓW POSK DO WALNEGO ZEBRANIA POSK NA ZOOM - KLIKNIJ TUTAJ
Uwaga: Hasło znajduje się w tzw. Białej Książeczce, którą otrzymali Państwo wraz z pakietem na Walne Zebranie

Nowe zasady przeprowadzenia Walnego Zebrania Członków POSK zostały oparte o rozwiązania zaproponowane i przyjęte przez brytyjski rząd w awaryjnej legislacji mającej pomóc organizacjom zapewnić ciągłość instytucjonalną w trakcie bezprecedensowego kryzysu wywołanego COVID-19 oraz zalecenia Charity Commission.

Spotkanie zostanie zorganizowane 26 września i bez udziału członków na miejscu, ale wyłącznie przez Internet z przeprowadzeniem głosowania w formie korespondencyjnej. Taki model – zgodny z rekomendacjami rządu – pozwoli na maksymalne ograniczenie ryzyka epidemiologicznego.

Model zebrania w sieci został ostatnio skutecznie przetestowany podczas zebrania Rady POSK w sobotę, 20 czerwca.

Za liczenie głosów będzie odpowiedzialna niezależna od zarządu Komisja Skrutacyjna wyłoniona z członków POSK. Pytania, komentarze i wnioski powinny zostać wcześniej zgłoszone listownie (zgodnie z terminami), ale zostaną rozpatrzone w trakcie zebrania. Odpowiedzi zostaną też zamieszczone na stronie internetowej POSK.

Szczegółowe sprawozdanie za 2019 rok („Wiadomości”) oraz formalne zawiadomienie o Walnym Zebraniu wraz z instrukcjami dotyczącymi udziału przez Internet trafi do skrzynek pocztowych wszystkich członków POSK najpóźniej w drugiej połowie sierpnia.

Poniżej prezentujemy też zaktualizowane i wynikające z nowego statutu terminy dotyczące osób ubiegających się o pozycje radnych POSK, a także Przewodniczącego POSK i członków Komisji Rewizyjnej.

Terminy zgłoszeń

Termin zgłoszeń kandydatur na Przewodniczącego POSK-u, do Rady i do Komisji Rewizyjnej upływać będzie na 45 dni przez Walnym Zebraniem (WZ), tj. 12 sierpnia 2020.

Szczegóły dotyczące kandydatów zostaną rozesłane do wszystkich członków wraz z zawiadomieniem o WZ, umożliwiając w ten sposób członkom zapoznanie się z kandydatami i podjęcie przemyślanej decyzji.

Po upływie terminu zgłaszania kandydatur (12 sierpień) nie będzie można dokonać dalszych zgłoszeń; nie będzie też możliwości nominowania kandydatów podczas Walnego Zebrania (z wyjątkiem  przypadku braku zgłoszeń kandydatur).

Kandydaci na Przewodniczącego POSK

Każdy kandydat na Przewodniczącego POSK musi uzyskać nominację 10 członków lub Zarządu POSK, a także wypełnić odpowiedni formularz i przedstawić oświadczenie dotyczące swojej wizji rozwoju POSK w kolejnych latach.

Oprócz niezbędnych kwalifikacji, każdy kandydat musi mieć wcześniejsze doświadczenie związane z POSK będąc członkiem Rady POSK przez poprzednie dwa lata lub łącznie cztery lata w jakimkolwiek okresie czasu.

Kandydaci do Rady POSK

Każdy kandydat na Radnego POSK musi uzyskać nominację od dwóch członków POSK, a także wypełnić odpowiedni formularz i przedstawić krótką biografię, nakreślającą jego planowane obszary zaangażowania w działalność POSK.

Uprawnieni do głosowania otrzymają także przed Walnym Zebraniem informację na temat frekwencji tych Radnych, którzy ubiegają się o re-elekcję i odnowienie swojego mandatu.

Kandydaci do Komisji Rewizyjnej

Każdy kandydat do Komisji Rewizyjnej musi – podobnie jak do Rady POSK – uzyskać poparcie dwóch członków POSK, a także wypełnić odpowiedni formularz i przedstawić swoją biografię ze szczególnym naciskiem na umiejętności, które mogą być przydatne w funkcjonowaniu KR.

Dodatkowe wymagania

Zgodnie z zaleceniami Charity Commission, kandydaci na wszystkie wybieralne stanowiska muszą także wypełnić formularze „Deklaracja kompetencji i reputacji” oraz „Deklaracja interesów”, aby uniknąć ewentualnych konfliktów interesu.

Gdzie znaleźć odpowiednie dokumenty?

Wszystkie formularze dostępne są na stronie internetowej POSK pod adresem www.posk.org w zakładce „O nas” i sekcji „Statut i formularze”, dostępnej tutaj.